CBS: handel met China leverde 4,4 miljard euro op in 2014

Volgens het CBS was de export naar China vorig jaar goed voor 0,7 procent van het Nederlandse bbp.

Goederen worden gelost in de haven van Shanghai. Foto: Gao Feng / EPA

De handel met China leverde Nederland vorig jaar 4,4 miljard euro op, wat neerkomt op 0,7 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Dat is bijna driemaal zoveel als tien jaar geleden, toen de handel met China nog ‘slechts’ 1,6 miljard euro opleverde, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederlandse bedrijven exporteerden in 2014 voor 9,3 miljard euro naar China, maar omdat hiervoor 4,9 miljard aan import uit de rest van de wereld nodig was, hield Nederland dus 4,4 miljard aan de export over. Nederlandse bedrijven importeerden bijvoorbeeld grondstoffen om er producten voor China van te maken, zoals aardolie voor de productie van kunststof.

Handel met China levert veel banen op

Volgens berekeningen van het CBS was de export naar China bovendien goed voor 62.000 Nederlandse banen. Vooral de zakelijke dienstverlening (22.400 banen) en de groot- en detailhandel (20.900 banen) profiteerden van de handelsbetrekkingen.

Vakantie Oranjes in China ‘onhandig’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen de Chinese president Xi Jingping in 2014.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen de Chinese president Xi Jingping in 2014. Foto: Koen van Weel / ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen komende zondag een staatsbezoek aan China. Het koninklijk paar reist op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping onder meer af naar hoofdstad Beijing en Shanghai. Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zal bij het bezoek aanwezig zijn.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma “Vakantie koning in China onhandig” https://t.co/UN7aPVD0t4

Volgens verschillende bronnen zou het koninklijk paar samen met de prinsesjes al in China zijn voor een vakantie. In de Tweede Kamer is hierop kritisch gereageerd. Zo noemde D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma de vakantie ‘onhandig’.

    • Etienne Verschuren