Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Pas gekozen Trudeau haalt straaljagers terug uit Syrië, neemt 25.000 Syriërs op

De maandag gekozen beoogd premier van Canada, Justin Trudeau, heeft bevestigd dat hij Canadese gevechtsvliegtuigen terugtrekt van de aanvallen op IS in Irak en Syrië. Hij heeft de Amerikaanse president Obama, leider van de coalitie van landen die IS bombardeert, hiervan telefonisch op de hoogte gesteld. Het terugtrekken van de CF-18-straaljagers was een belangrijke verkiezingsbelofte van Trudeau. Hij noemde geen tijdstip en benadrukte ook dat Canada een rol wil blijven spelen in de strijd tegen IS. Trudeau kondigde ook aan 25.000 Syrische vluchtelingen op te nemen, iets wat zijn voorganger Harper steeds afhield. (BBC)