Boko Haram stopt explosieven in iPads, telefoons en laptops

De terreurgroep laat de apparaten op straat liggen in de hoop dat voorbijgangers ze meenemen.

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Foto Gbenga Olamikan / AP

Politiechef Solomon Arase van Nigeria waarschuwt de bevolking van het land voor bommen in iPads en smartphones. Volgens Arase bouwt terreurgroep Boko Haram explosieven in de apparaten en laat ze vervolgens op straat liggen in de hoop dat mensen de Ipad of de telefoon meenemen.

In het West-Afrikaanse land staan vandaag vijf personen terecht die ervan verdacht worden meegewerkt te hebben aan twee bomaanslagen op 2 oktober in de Nigeriaanse hoofdstad. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven. Volgens politiechef Arase werd bij huiszoekingen bij de verdachten gereedschap aangetroffen dat werd gebruikt om explosieven in iPads, telefoons en laptops te stoppen.

Arase laat daarom in zijn verklaring uitgaan dat mensen “de verleiding moeten weerstaan om de apparaten van de straat te pakken”.

Moordpartijen

De terreurgroep viel gisteren een dorp in het noordoosten van Nigeria binnen, waarbij twintig doden vielen. De strijders openden het vuur op vier voertuigen en staken huizen in brand.

De radicaal-islamitische terreurgroep Boko Haram bestaat sinds 2002 en werd opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westers onderwijs tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Beschietingen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep voeren bomaanslagen uit op kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

    • Maarten Back