‘Beleggers alles kwijt bij verkoop Propertize’

Klanten van Propertize willen niet dat minister Dijsselbloem de afgesplitste vastgoedtak van SNS in de verkoop doet.

De rechtbank in Amsterdam, een van de eigendommen van B&S Vastgoed. Foto ANP

De schatkist speelt quitte, beleggers die leningen hebben bij Propertize niet. Afgelopen vrijdag kondigde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) aan dat hij de vastgoedtak van het genationaliseerde SNS Reaal in januari in zijn geheel wil verkopen. De prijs: zo’n 500 miljoen euro, het bedrag dat Propertize de staat kostte. „Als dit plan doorgaat, dan raken mijn beleggers al hun geld kwijt”, waarschuwt directeur Gerton van Boom, die Propertize-klant B&S Vastgoed bestuurt via zijn bedrijf Van Boom & Slettenhaar Fondsmanagement.

Ook B&S-commissaris Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan Nyenrode, maakt zich „bijzonder veel zorgen”. In het vastgoedfonds dat bij SNS Reaal leningen afsloot, staken 850 beleggers zo’n 55 miljoen euro. Onder meer de panden aan de Parnassusweg waarin de Amsterdamse rechtbank gevestigd is, behoren tot de portefeuille.

Beleggers in het fonds hadden al pech dat het vastgoed vlak voor de crisis voor meer dan het nu in de boeken staat werd aangekocht. Nu dreigen ze al hun geld kwijt te raken omdat Propertize straks in handen van een Amerikaanse durfinvesteerder komt.

Aanvankelijk was de bedoeling van Dijsselbloem om de Propertize-portefeuille rustig af te bouwen. Maar hij kiest voor de verkoop in een keer omdat de marktomstandigheden zijn verbeterd en grote investeerders interessante deals zoeken vanwege de lage rentestand. Voor Propertize-klanten als B&S betekent dat nogal wat, zeggen Van Boom en Koelewijn.

Een Amerikaanse durfinvesteerder handelt namelijk compleet anders dan een bank. „Die vraagt ons niet zoals Propertize om alleen aflossing en rente te betalen, maar zal direct eisen dat wij extra bijstorten omdat de leningen nu onder water staan”, legt Van Boom uit.

Duimschroeven

Het doel van de durfinvesteerders is volgens hem om via een loan-to-own-strategie zelf het B&S-vastgoed in handen te krijgen. Dergelijke investeerders kopen slechte leningen op tegen een flinke korting (bij Propertize waarschijnlijk 40 procent), draaien leninghouders de duimschroeven aan en krijgen zo het vastgoed in handen dat in onderpand is. B&S-beleggers zijn dan hun inleg kwijt.

Dat durfinvesteerders azen op Propertize, wordt ook door anderen bevestigd. In vastgoedkringen zingen de namen van vier geïnteresseerden rond: zakenbank Goldman Sachs en de hedgefondsen Apollo, Lone Star en Cerberus. Cerberus kocht in augustus nog een portefeuille slechte leningen van Van Lanschot Bankiers ter waarde van 400 miljoen euro. Desgevraagd reageren zowel Goldman Sachs, Apollo als Lone Star met „geen commentaar”. Cerberus reageerde niet.

„De zorg van B&S Vastgoed is terecht. Deze kopers zijn helemaal niet bezig met de beleggers in die vastgoedfondsen”, zegt een ingewijde die anoniem wil blijven. „Het draait om de doelstelling van 12,5 tot 17,5 procent rendement halen.”

Van Boom hield Propertize eerder voor dat zijn fonds aan de beterende hand is en dat binnen twee tot drie jaar beleggers helemaal geen verlies zouden hoeven te nemen. „Maar Propertize zegt dan dat het niet weet of die zak geld van de geïnteresseerde partijen er dan nog is.” Hij schat dat veel meer Nederlandse beleggers gedupeerd worden omdat achter het leeuwendeel van de 4,3 miljard euro die Propertize in de boeken heeft particuliere beleggers schuil gaan.

Het ministerie van Financiën wil niet inhoudelijk op de kritiek van Van Boom reageren en zegt dat het vooralsnog geen klachten van andere Propertize-klanten heeft gehad.