Beginjaren van Greenpeace

Wisten we maar hoe de wereld te veranderen, of zelfs te verbeteren. Daarom spreken de verhalen van Greenpeace-oprichters Bob Hunter, Paul Watson en Patrick Moore aan. Zij realiseerden veel van hun idealen uit 1971, toen ze met Canadese milieuactivisten, outlaws en hippies in een oude vissersboot koers zetten naar het eilandje Amchitka om de Amerikaanse kernproeven te stoppen. Onderweg stuitten ze op een verlaten walvisstation en was de volgende actie geboren.

How to Change the World schetst de opkomst en groei van Greenpeace. Regel 1 van hun handboek: ‘Plant a mindbomb’, zorg ervoor dat je gedachtegoed ‘viral’ gaat. Toen de ego’s van de eco-activisten begonnen op te spelen, viel de boel uit elkaar. En dat zit nog altijd diep. Hoewel zelfs dissident Patrick Moore (nu anti-Greenpeace-lobbyist) het woord krijgt en How to Change the World zo z’n eigen tegenstem orkestreert, blijft de film inspirerende propaganda voor Greenpeace.