Europa League: AZ en Ajax verliezen, FC Groningen speelt gelijk

Na drie wedstrijden hebben de Alkmaarders nu drie punten en FC Groningen één. Ajax blijft steken op twee punten

Markus Henriksen van AZ in baalt tijdens de wedstrijd tussen AZ en Augsburg in de Europa League. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het was een slechte avond voor de Nederlandse ploegen in de Europa League. Zowel AZ als Ajax wist niet te winnen van respectievelijk FC Augsburg en Fenerbahçe. FC Groningen wist op het nippertje een gelijkspel in de wacht te slepen: 1-1.

AZ - FC Augsburg: 0-1

AZ wist de verrassende overwinning op Athletic de Bilbao van drie weken geleden geen te geven. De Alkmaarders verloren vanavond in eigen huis het derde duel in de groepsfase van de Europa League met 0-1 van FC Augsburg. Het enige doelpunt werd gemaakt door voormalig Duits international Piotr Trochowski.

De ploeg van John van den Brom blijft daarmee op drie punten staan en ziet Augsburg in de groep nu langszij komen. Bilbao en Partizan Belgrado hebben allebei zes punten, nadat Athletic vanavond won in de Servische hoofdstad. AZ komt over twee weken opnieuw in actie tegen de nummer laatst van de Duitse Bundesliga.

Fenerbahçe - Ajax: 0-1

Na een rustig begin ging Fenerbahçe vol in de aanval, maar tot doelpunten leidde dit niet. Later zorgde Ajax ervoor dat de partij weer redelijk gelijk opging, waarna een weinig spannende eerste helft eindigde zoals hij begon: 0-0.

Ajax leek lange tijd op weg naar een gelijkspel, maar kreeg in de 89e minuut een doelpunt tegen. Fernandão schoot de bal hard binnen. Ajax wist hierna niet terug te slaan en zag de punten aan zijn neus voorbijgaan.

Slovan Liberec - FC Groningen: 1-1

Hoewel ook in het Tsjechische Liberec de eerste helft doelpuntloos verliep, waren die 45 minuten meer enerverend dan in Istanbul. Beide ploegen kregen kansen, maar het lukte niemand om een goal te forceren.

Ook in de helft begon FC Groningen aanvankelijk sterk, totdat Michael de Leeuw er voor de Groningers inkomt voor Hedwiges Maduro. Binnen vijf minuten wordt de spits van het veld gestuurd met een rode kaart. Kort erna schiet de Nederlander Kevin Luckassen de 1-0 binnen voor Slovan Liberec.

Maar in de laatste fase van de blessuretijd weet Groningen toch nog een punt te verzilveren. Hoesen schiet in de 96e minuut een penalty mis, maar weet de rebound te benutten en zet de eindstand op 1-1.

    • Casper van der Veen
    • Joost Pijpker