‘Amsterdam blijft tegen islamitische school’

De Raad van State oordeelde gisteren dat Amsterdam voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar moet stellen.

Het ICA werd in 2010 gesloten vanwege een te laag leerlingaantal.
Het ICA werd in 2010 gesloten vanwege een te laag leerlingaantal. Foto Marcel Antonisse / ANP

De gemeente Amsterdam blijft zich verzetten tegen de huisvesting van een nieuwe school van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (ICA). Dat meldt Het Parool.

De Raad van State oordeelde gisteren dat de gemeente voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar moet stellen voor een nieuwe islamitische scholengemeenschap. In een brief heeft wethouder Simone Kukenheim (D66) vandaag staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker verzocht de financiering van de toekomstige school te weigeren.

Het Parool schrijft dat Kukenheim de wet aan wil passen:

“We hebben eerder aan het ministerie gevraagd wettelijk te regelen dat de onderwijsinspectie voordat de school opengaat, naar de kwaliteit mag kijken. Ook de Onderwijsraad heeft hier om gevraagd.”

Diezelfde krant meldt ook dat een directielid van de school op Facebook zijn steun voor IS zou hebben geuit. Hij zit inmiddels niet meer in het bestuur.

‘Zeer zwakke school’

In 2013 schreven NRC-redacteuren Marcel Haenen en Christiaan Pelgrim dat het ICA bekend stond als een “zeer zwakke school”. Uiteindelijk moest het in 2010 dicht vanwege een te laag leerlingaantal. Echter, binnen een jaar dienden bestuurders bij het ministerie van Onderwijs een aanvraag in om een nieuwe school te bekostigen. Volgens hun berekeningen zouden er genoeg potentiële leerlingen zijn voor het ICA. De minister keurde het verzoek goed.

De gemeente Amsterdam was hierdoor verplicht de school aan huisvesting te helpen. Toenmalig onderwijswethouder Asscher (PvdA) zag dat niet zitten. Hij stelde extra voorwaarden: een breder bestuur, en een duidelijker businessplan. De school wilde hier niet aan voldoen en werd nog niet gesticht.