Amerikanen bevrijden 70 gegijzelde Koerden in Irak

Bij de bevrijdingsactie is voor het eerst in de strijd tegen IS een Amerikaanse militair gesneuveld.

Archiefbeeld van een Amerikaanse militair. Foto Patrick Baz / AFP

Amerikaanse elitetroepen hebben in het noorden van Irak ongeveer zeventig Koerdische gijzelaars bevrijd. Een Amerikaanse militair is daarbij om het leven gekomen. Dat zegt een woordvoerder van het Amerikaanse leger volgens persbureau Associated Press. Bij de bevrijdingsacties waren ook Iraakse militairen betrokken.

De militair is volgens CNN de eerste Amerikaan die tijdens de strijd tegen Islamitische Staat op Iraakse of Syrische bodem is gesneuveld. De bevrijdingsactie zou volgens een bron ‘s nachts hebben plaatsgevonden in de plaats Hawija, nabij Kirkuk.

    • Bastiaan Nagtegaal