Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Amerikaanse bevrijdingsactie voorkomt massa-executie IS in Irak’

Bij de operatie kwam een Amerikaanse militair om het leven.

Een Iraakse soldaat.
Een Iraakse soldaat. Foto Ali Mohammed / EPA

Amerikaanse en Iraakse militairen hebben vandaag met een grootschalige bevrijdingsactie een massa-executie van Islamitische Staat in Noord-Irak weten te voorkomen. Toen de samenwerkende legers hoorden dat de executie van tientallen gijzelaars “aanstaande” was, grepen ze in bij het dorp Hawija.

Dat heeft het Pentagon laten weten, meldt de BBC. Circa zeventig gijzelaars werden bevrijd. Onder hen bevonden zich zo’n twintig leden van de Iraakse veiligheidsdienst. In tegenstelling tot wat in eerdere berichten werd beweerd, werden er geen Koerden bevrijd bij de reddingsactie.

Amerikaan gedood

Bij de operatie, die in de vroege ochtend werd uitgevoerd, kwam een Amerikaanse militair om het leven. Hij werd door een IS-strijder neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. De militair is de eerste Amerikaan die tijdens de strijd tegen IS op Iraakse of Syrische bodem is gesneuveld. Volgens het Pentagon zijn vijf IS-strijders gevangengenomen en kwam een onbekend aantal terreurstrijders om het leven.

Hawija ligt in de provincie Kirkuk, waar voornamelijk Koerden wonen. Bij de reddingsactie werd een door IS gerunde gevangenis bestormd. De regionale Koerdische overheid had het Amerikaanse leger gevraagd om hun Iraakse collega’s bij te staan bij de actie.

Geen verandering van strategie

De VS richten zich in de strijd tegen IS hoofdzakelijk op luchtaanvallen. Ook traint het Amerikaanse leger Iraakse en Koerdische militairen. De bevrijdingsactie van vanochtend duidt volgens het Pentagon niet op een verandering in tactiek. Een woordvoerder liet weten dat er sprake was van “unieke omstandigheden” omdat de gijzelaars op het punt stonden om geëxecuteerd te worden, waarop de Amerikanen besloten in te grijpen.

De afgelopen tijd proberen Koerdische en Iraakse troepen in het noorden van Irak terrein te heroveren op IS. Zij worden bijgestaan door de door de VS geleide coalitie, die al ruim een jaar bijna dagelijks bombardementen uitvoert op stellingen van IS in Syrië en Irak.