Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AkzoNobel ziet winst toenemen in derde kwartaal

Resultaat is het gevolg van gunstige wisselkoerseffecten en eerdere bezuinigingen.

Verf- en chemicaliënproducent AkzoNobel zag de brutowinst afgelopen kwartaal flink toenemen.
Verf- en chemicaliënproducent AkzoNobel zag de brutowinst afgelopen kwartaal flink toenemen. Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT

Verf- en chemicaliënproducent AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van 2015 de brutowinst flink zien groeien ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het bedrijf plukt de vruchten van een eerder ingezette bezuinigingsoperatie, zo blijkt uit de vanochtend gepresenteerde kwartaalcijfers.

De brutowinst van AkzoNobel steeg met ruim 20 procent van 487 naar 590 miljoen euro. Dit kwam met name door goede prestaties van de divisie Performance Coatings, die coatings maakt voor onder meer vliegtuigen, bussen en elektronica. Ook de twee andere bedrijfsonderdelen Decorative Paints en Speciality Chemicals droegen bij aan het positieve resultaat met een gestegen brutowinst.

Gunstige wisselkoerseffecten

Gunstige wisselkoerseffecten en lagere kosten door een reorganisatie die in 2014 werd ingezet, liggen hier volgens financieel topvrouw Maëlys Castella aan ten grondslag.

De omzet steeg met 2 procent van 3,68 miljard euro in het derde kwartaal vorig jaar naar 3,76 miljard euro in de afgelopen periode. Daar tegenover stonden echter licht lagere afzetvolumes. De verfproducent verwacht dat het effect van de gunstige wisselkoersen zal afnemen in het vierde kwartaal. Ook de slechte marktomstandigheden in Europa en stagnerende groei van de Chinese economie blijven een punt van zorg voor AkzoNobel.