3D-modellen moeten het erfgoed van Palmyra redden

De modellen moeten ook de Syrische blogger Bassel Khartabil uit de gevangenis krijgen.

Sinds de Syrische stad Palmyra dit voorjaar in handen viel van IS heeft de terreurgroep allerlei eeuwenoude bouwwerken opgeblazen. Door middel van 3D-modellen hoopt een groep architecten en bloggers het erfgoed nu - in ieder geval op digitale wijze - voor het nageslacht te redden.

De herbouw van de tweeduizend jaar oude stad leunt vooral op informatie die werd verzameld door de Palestijns-Syrische blogger Bassel Khartabil. Hij maakte de modellen voor de burgeroorlog begon, al sinds 2005, maar is inmiddels gevangene van het regime Assad. Zijn vrienden maken zijn werk nu openbaar.

Op de website van het New Palmyra Project, zoals het project is gedoopt, is al te zien hoe mooi de stad ooit moet zijn geweest. De modellen worden onder meer gebruikt voor visualisaties, digitale wandelingen of zelfs 3D-geprinte miniatuur replica’s. Iedereen wordt op de site uitgenodigd om data over de stad toe te voegen, zodat de bouwwerken nog gedetailleerder kunnen worden opgebouwd.

Bekijk een deel van de 3D-modellen:

Het project moet Khartabil veilig houden

De vrienden van Khartabil hebben echter nog een reden om het de gebouwen in Palmyra te herbouwen. Ze hopen dat hun vriend door de internationale aandacht veilig blijft, zeggen ze tegen de Amerikaanse website WIRED. Khartabil zou begin oktober door de autoriteiten verplaatst zijn naar een voor de familie onbekende locatie en ze maken zich zodoende grote zorgen.

Het project van de Syriërs is niet de enige poging het cultureel erfgoed van Palmyra te redden. Experts van Oxford verspreiden 3D-camera’s in de regio aan activisten, om plekken te documenteren die nog niet zijn vernield door IS.

    • Liza van Lonkhuyzen