Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Zuid-Afrikaanse studenten bestormen parlement

Ze demonstreren tegen voorgenomen verhogingen van collegegeld van minstens 10 procent.

Een protest op de toegangsweg naar de campus in Johannesburg.
Een protest op de toegangsweg naar de campus in Johannesburg. EPA / Nic Bothma

Zuid-Afrikaanse studenten bestormen momenteel het parlement. De politie probeert de studenten, die demonstreren tegen een voorgenomen verhoging van het collegegeld, met traangas en handgranaten uiteen te drijven.

Eerder verwijderde de beveiliging politici van oppositiepartijen uit het parlement, omdat ze tijdens een debat riepen dat het collegetarief moet dalen.

Twitter avatar imTinaHsu Tina Hsu Students outside the building. Stun grenades are fired. #FeeMustFall #NationalShutDown https://t.co/WmZ264jknU

Protest tegen voorgenomen verhoging collegegeld

De demonstraties zijn onderdeel van een landelijk protest waaraan veel Zuid-Afrikaanse universiteiten deelnemen. Zij hebben te maken met hogere kosten; het geld dat ze krijgen van de overheid is ontoereikend. Dus vragen ze meer van studenten. Zo wilde de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg (bekend als Wits) het tarief met 10,5 procent verhogen. Ook andere universiteiten stelden een dergelijke verhoging voor. Wits heeft de verhoging door het protest ingetrokken en alle colleges van deze week geschrapt.

Minister van Hoger Onderwijs Blade Nzimande stelde deze week voor het collegegeld met maximaal zes procent te verhogen, maar de studentenleiders verwierpen dat voorstel. Zij zullen doorgaan met hun protest, zeggen ze. De studenten willen onder meer beter en goedkoper onderwijs, zodat het voor meer mensen toegankelijk wordt. Ook willen ze dat niemand wordt gestraft voor deelname aan het protest. (Lees hier meer over hun eisen).

Twitter avatar Mabine_Seabe Mabine Seabe II BREAKING #NationalShutDown students enter Parliament. https://t.co/WGAR34Xygy