Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Zeeschildpadzwempak

De poep van een 120 kilo zware zeeschildpad verzamelen: hoe doe je dat? Voor dat probleem stonden biologen van de universiteit van Queensland. De Australische wetenschappers wilden meer weten over het dieet van de bedreigde zeeschildpadden om ze zo beter te kunnen beschermen. Ze lieten zes dieren rondzwemmen in grote zoutwatertanks, maar de poep verzamelen met een schepnet bleek zo makkelijk nog niet. Toen kwamen de biologen op het idee om tweedehands badkleding aan te schaffen en daaruit schildpadzwempakken te maken. De schildpadden kregen allemaal een customized badpak waarin een waterproof luier werd bevestigd. Die kon – dankzij een klittenbandsluiting – makkelijk worden verwijderd en vervolgens worden geanalyseerd voor het poeponderzoek. De resultaten zijn nog niet bekend.

Het was trouwens niet de eerste keer dat Australische schildpadden zwempakken aankregen. Een paar jaar geleden ontwierpen de Queensland-biologen al minibadkleding tijdens een onderzoek met babyschildpadden.