Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Lage opkomst parlements- verkiezingen Egypte

In de eerste ronde wint de partij loyaal aan president Sisi alle zestig zetels. Oppositiepartijen deden niet mee.

Een leeg stembureau in Giza, Egypte tijdens de parlementsverkiezingen. Amper een kwart van de Egyptenaren bracht zijn stem uit.
Een leeg stembureau in Giza, Egypte tijdens de parlementsverkiezingen. Amper een kwart van de Egyptenaren bracht zijn stem uit. Foto Mohamed Abd El Ghany/ REUTERS

Amper een kwart van de kiezers heeft gestemd in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen van afgelopen zondag en maandag. Dat heeft de verkiezingscommissie zojuist bekend gemaakt. Egypte zat de afgelopen drie jaar zonder parlement.

Al tijdens de verkiezingen waren bij lokale media foto’s te zien van lege stembureaus. In totaal nam 26,6 procent van de kiezers de moeite om hun stem uit te brengen, een veel lager percentage dan bij voorgaande verkiezingen. De parlementsverkiezingen in Egypte zijn opgedeeld in twee fase’s. Vorige week werd gestemd in de helft van de bestuursgebieden, op 22 en 23 november mag de andere helft van de Egyptenaren, waaronder in hoofdstad Kairo, naar de stembus.

Partij loyaal aan Sisi wint alle 60 zetels

De politieke alliantie die loyaal is aan de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi won alle zestig zetels. De socialistische en liberale oppositiepartijen besloten helemaal niet mee te doen met de verkiezingen.

De belangrijkste oppositiepartij van het land, de Moslimbroederschap - die in 2011-2012 nog de helft van de zetels won in het parlement- mocht niet meedoen. Zij worden beschouwd als een terroristische groepering. Duizenden leden zitten in de gevangenis waaronder voormalig president Morsi, die in juni werd veroordeeld tot de doodstraf. Aanhangers van de Moslimbroederschap hadden deze verkiezingen dan ook geboycot.

Naast de partij ‘For the Love of Egypt’, een coalitie van partijen -geleidt door de voormalig officier van de geheime dienst en generaal Sameh Seif Elyazal- loyaal aan president Sisi konden Egyptenaren ook stemmen op aanhangers van de verdreven president Mubarak, notabelen uit de provincie en rijke ondernemers. Het nieuwe parlement in Egypte bestaat uit 568 zetel: 448 van hen worden op individuele basis gekozen en 120 door lijstverbindingen waarbij de partij met de meeste stemmen alle zetels wint.