Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

YouTube komt met betaalabonnement in VS

YouTube wil het abonnement zo snel mogelijk ook in andere landen beschikbaar stellen.

Foto EPA / Sedat Suna

YouTube, dochteronderneming van Google, lanceert op 28 oktober een betaalabonnement in de Verenigde Staten, genaamd YouTube Red. Het abonnement bestaat uit een combinatie van advertentievrije video’s, series en video’s van populaire YouTubers als PewDiePie.

Ook komt de website met de app YouTube Music, onderdeel van Red, wat gebruikers de mogelijkheid biedt onbeperkt muziek te streamen. YouTube Music werkt nauw samen met Google Play Music.

YouTube wil het abonnement in 2016 ook in andere landen beschikbaar stellen. Video’s blijven voor niet-betalers gewoon toegankelijk, maar dan mét advertenties.

Verlies

YouTube heeft 1 miljard gebruikers per maand, elke minuut wordt 300 uur videomateriaal geüpload en de videowebsite had in 2014 een omzet van 4 miljard euro. Toch maakt YouTube verlies: het opslaan en afspelen van de filmpjes kost bakken met geld. Advertenties leveren te weinig op. De betaaldiensten moeten uitkomst bieden.