President Zuid-Ossetië wil met referendum à la de Krim aansluiting bij Rusland

De afgescheiden Georgische regio Zuid-Ossetië wil een referendum houden over aansluiting bij Rusland. De Zuid-Ossetische president Leonid Tibilov heeft plannen daartoe gisteren gepresenteerd aan een naaste adviseur van president Poetin.

„Een positieve uitkomst, waaraan ik niet twijfel, geeft ons de mogelijkheid onze volkeren te verenigen”, zei Tibilov. Poetin-woordvoerder Dmitri Peskov liet weten dat „het al langer bekend is dat er in Zuid-Ossetië veel aanhangers voor integratie met Rusland zijn”.

De aankondiging van president Tibilov leidde onmiddellijk tot woedende reacties in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Georgië heeft sinds 1991 drie keer oorlog gevoerd met de weerspannige regio, die zich in 1990 afscheidde. In 2008 liet de toenmalige Georgische president Saakasjvili zich provoceren tot een invasie, waarna Russische troepen korte metten maakten met het Georgische leger. Sindsdien is Zuid-Ossetië een ‘onafhankelijke republiek’, die door de internationale gemeenschap echter niet wordt erkend. Hetzelfde geldt voor Abchazië, dat zich begin jaren negentig losmaakte van Tbilisi.

De oproep van Tibilov roept herinneringen op aan het omstreden referendum op de Krim, nadat Russische troepen het Oekraïense schiereiland vorig jaar hadden bezet. De overgrote meerderheid van de bevolking stemde toen voor aansluiting bij Rusland. (Reuters)