Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Volkswagen stopt Europese verkoop diesels met ‘sjoemelsoftware’

Volkswagen heeft al 8,5 miljoen dieselauto’s in de Europese Unie teruggeroepen.

Een monteur bekijkt de motor van een Volkswagendiesel die is uitgerust met de sjoemelsoftware.
Een monteur bekijkt de motor van een Volkswagendiesel die is uitgerust met de sjoemelsoftware. Foto Julian Stratenschulte/ EPA

Volkswagen verkoopt in alle 28 EU-lidstaten geen nieuwe dieselauto’s meer die uitgerust zijn met de omstreden sjoemelsoftware. Dit bevestigt het Duitse autoconcern na berichtgeving van het autoweekblad Automobilwoche.

Vorige maand liet de Nederlandse Volkswagendealers al weten dat ze de bewuste Euro 5-dieselmotor uit de handel halen. Zwitserland verbood al zelf de verkoop van de omstreden dieselauto’s.

8,5 miljoen auto’s teruggeroepen in Europa

De dieselauto’s zijn nog niet geregistreerd en staan bij dealers of in opslagruimtes. Volgens de autofabrikant heeft deze maatregel effect op “een zeer kleine” niet nader genoemde hoeveelheid auto’s.

Volkswagen kondigde vorige week aan dat er 8,5 miljoen auto’s worden teruggeroepen in Europa. Dit zijn allemaal auto’s die zijn voorzien van software die emissietests herkent en manipuleert, hierdoor is de werkelijke uitstoot van giftige stikstofoxiden op de openbare weg hoger dan wat blijkt uit de tests in laboratoria. Wereldwijd zijn 11 miljoen auto’s voorzien van deze software.

De nieuwe dieselauto’s van Volkswagen die zijn uitgerust met de Euro 6 emissienorm zijn niet betrokken bij het schandaal.