Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Voedselcrisis Mauritanië bedreigt vluchtelingen Mali

Wereldvoedselprogramma luidt noodklok vanwege gebrek aan geld om ondervoede mensen te helpen.

Sertharin Cousin, hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) luidt de noodklok over de voedselcrisis in het West-Afrikaanse Mauritanië.
Sertharin Cousin, hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) luidt de noodklok over de voedselcrisis in het West-Afrikaanse Mauritanië. Foto Salvatore di Nolfi/ EPA

Veel vrouwen en kinderen in Mauritanië dreigen om ondervoed te raken. Ook voor de tienduizenden vluchtelingen uit Mali die verblijven in vluchtelingenkampen in het West-Afrikaanse land is er gebrek aan eten. Dat laat Ertharin Cousin, hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP), weten aan Reuters.

In zes van de vijftien regio’s in Mauritanië is ondervoeding een acuut probleem. De crisis bedreigt zeker één op de zes inwoners in deze gebieden. Ook stijgt het percentage van het aantal ondervoede kinderen in het land van 10 procent vorig jaar tot 14 procent dit jaar.

‘Veel mensen leven op het randje’

Vanwege aanhoudende droogte in het West-Afrikaanse land is er steeds minder voedsel beschikbaar. Daarnaast leven talloze Mauritaniërs onder de armoedegrens. Eén op de vier inwoners heeft minder dan 1,25 dollar te besteden waardoor ze geen gezond eten kunnen verloven, aldus Cousin.

“Veel van hen leven op het randje… vrouwen en kinderen zijn het meest kwetsbaar. Wanneer er een tekort is aan voedingsbehoeften voor zwangere vrouwen dan heeft dat ook directe impact op het leven van hun kinderen”.

Het Wereldvoedselprogramma geeft voedsel, geld en voedselbonnen aan een half miljoen inwoners. In het grotendeels uit woestijn bestaande land leven ongeveer drieënhalf miljoen mensen. Het land importeert zo’n 70 procent van haar voedsel.

WFP luidt noodklok vanwege gebrek aan financiën

Cousin bezocht in de afgelopen dagen het M’bera-kamp waar ongeveer 50.000 vluchtelingen uit Mali verblijven. Zij ontvluchten het noorden van het land vanwege de oorlog die in 2012 uitbrak tussen het regeringsleger en Toearegstrijders die werden bijgestaan door extremisten van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM). Ondanks het vredesakkoord die de Toearegs in juni sloten met de Malinese overheid durven de vluchtelingen vanwege het voortdurende geweld niet terug te keren.

Door een gebrek aan fondsen heeft het WFP het voedselprogramma in het kamp met de helft verminderd; dat baart Cousin grote zorgen.

“Dit is een bevolking die gelooft dat zij niet kan terugkeren naar huis. Ze werken niet, ze kunnen niet in hun voedselbehoefte voorzien en zonder onze hulp zullen ze honger leiden”.

Het vluchtelingenkamp heeft in het komende half jaar ongeveer tien miljoen euro nodig en heeft nog maar de helft van dit bedrag ontvangen van donorlanden, aldus Cousin.

De locatie van het M’bera-vluchtelingenkamp in Mauritanië