Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Vlaamse Piet met roetvegen

Al jaren draaien de Nederlandse Sinterklaasfilms ook in Vlaanderen succesvol in de bioscoop. Dus waarom er zelf niet één maken, dachten regisseur Stijn Coninx en scenarist Hugo Matthysen, samen verantwoordelijk voor de Belgische tv-uitzending rond de traditionele intocht van de Sint in Antwerpen. Als plot grepen ze terug op de vraag die in menig Sintfilm gesteld is: waar is het paard van Sinterklaas?

Op weg naar België worden paard Slechtweervandaag en zijn Spaanse verzorger Ramon namelijk ontvoerd door Tikkelotje, wier circustent bijna failliet is. Omdat zij weet dat Ramon heel muzikaal is, moet hij avond aan avond optreden. Ondertussen gaan de goedheiligman, Zwarte Piet en wat anderen op zoek.

Met zijn 110 minuten is Ramon & het paard van Sinterklaas een aanslag op het uithoudingsvermogen. Zwarte Piet heeft slechts roetvegen, toch valt er iets te klagen: ditmaal is Ramon een heel stereotiepe Spanjaard, met mal accent en kleurrijke flamencokleding, die vol passie Iberische volksmuziek zingt. Het is ook nooit goed.