Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Joe Biden doet niet mee met presidentsverkiezingen 2016

Hij maakt een einde aan de geruchten dat hij zou proberen om de Democratische nominatie binnen te halen.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden doet niet mee met de presidentsverkiezingen van 2016. Dat heeft hij zojuist gezegd in een speciale persconferentie op het Witte Huis.

Er zijn al maandenlang geruchten dat Biden een poging zou doen om de Democratische nominatie binnen te halen. Dit nieuws zal voor een opluchting zorgen in het campagneteam van de belangrijkste democratische kandidaat Hillary Clinton. Biden stelde zich zowel in 1988 als in 2008 kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten.

Via Twitter loofde Clinton het optimisme en de inzet van Biden om te strijden voor een betere wereld.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton .@VP is a good friend and a great man. Today and always, inspired by his optimism and commitment to change the world for the better. -H

Bernie Sanders, de andere democratische kanshebber, hoopt dat hij kan blijven samenwerken met Biden op het gebied van gezondheidszorg en ongelijkheid. Sanders was vooral verheugd over Bidens oproep dat de presidentsverkiezingen in de VS moeten gaan over de wederopbouw van de middenklasse.

Rouw om zoon Beau die in mei overleed aan hersenkanker

In de afgelopen maanden heeft Biden vele discussies gevoerd met familieleden en politieke adviseurs of hij zich nog zou moeten kandideren. Uiteindelijk kwam hij tot de slotsom dat het te laat was om nog een gooi te doen naar de Democratische nominatie.

Daarnaast wil de huidige vicepresident ook tijd aan zijn gezin besteden, zo vertelde hij op Rose Garden, geflankeerd door zijn vrouw Jill Biden en president Barack Obama. Joe Biden verloor in mei zijn 46-jarige zoon Beau Biden, voormalig aanklager voor de staat Delaware, aan hersenkanker.

Beau Biden heeft voor zijn dood zijn vader aangespoord om zich kandidaat te stellen. In september was de Amerikaanse vicepresident nog te gast in het tv-programma ‘The Late Show’ van Stephen Colbert waar hij vertelde dat de rouw over zijn zoon hem soms veel te veel wordt.

Het was niet voor het eerst dat Biden een kind verloor. Tijdens een auto-ongeluk in 1972 overleed zijn 1-jarige dochter Naomi en zijn toenmalige vrouw Neila, zijn twee zoons Beau en Hunter overleefden het ongeval. In hetzelfde jaar werd Biden op 30-jarige leeftijd, een van de jongste ooit, verkozen tot staatssenator in Delaware. Tot 2009 zou hij deze positie bekleden. Van 2001 tot 2003 van 2007-2009 werd Biden voorzitter van de senaatscommissie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2008, waarin Biden ook een gooi deed naar de Democratische nominatie, werd hij door Barack Obama gekozen als running mate. Na de succesvolle presidentscampagne werd Biden door Obama benoemd als vicepresident.