Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Gejoel en boegeroep bij azc-bijeenkomst Steenbergen

Enkele honderden inwoners van het West-Brabantse Steenbergen lieten hun grote ongenoegen blijken.

De gemeenteraadsvergadering in sporthal 't Cromwiel in Steenbergen.
De gemeenteraadsvergadering in sporthal 't Cromwiel in Steenbergen. Foto ANP / Robert Vos

Tijdens een tumultueuze bijeenkomst in sporthal ’t Cromwiel hebben enkele honderden inwoners van het West-Brabantse Steenbergen hun grote ongenoegen laten blijken over de mogelijke komst van zeshonderd asielzoekers naar een bouwterrein naast een basisschool.

Er was steeds groot applaus voor de bijna twintig sprekers die gewag maakten van hun angst voor onveiligheid en overlast door wat zij nadrukkelijk omschreven als ‘gelukszoekers’ in plaats van vluchtelingen. Er was groot boegeroep toen waarnemend burgemeester Joseph Vos het woord nam. En ook het betoog van de enkeling die zich voor opvang uitsprak, werd gehinderd door gezang, gejoel, gefluit en hoongelach, meestal eindigend met de leus ‘azc weg ermee’.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Wil Steenbergen asielzoekers opvangen, vraagt burgemeester Vos zijn gehoor. Oorverdovend antwoord uit honderden kelen: NEE.

Aan de vergadering was een protestmars door het centrum vooraf gegaan. Er was veel politie op de been.

Noodverordening

Burgemeester Vos stelde vanmiddag een noodverordening vast wegens de raadsvergadering over de mogelijke opvang van vluchtelingen. De politie hoorde dat supporters van de harde kern van Feyenoord voornemens waren naar de vergadering te komen. De burgemeester sprak van “ernstige vrees” dat er “ernstige wanordelijkheden” zouden plaatsvinden.

De noodverordening geldt tot één minuut voor twaalf vanavond. Ook is een deel van de gemeente aangewezen als “veiligheidsrisicogebied”.

Eerder protest

Een protest van voor- en tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Steenbergen verliep vorige week grimmig. In eerste instantie zou PVV-leiders Geert Wilders komen flyeren, maar dat ging uiteindelijk niet door. Tegenstanders gooiden eieren naar voorstanders en gebruikten geweld om hun protestborden te verwijderen. Ze riepen dat het “volgende week helemaal los gaat”. Bij het huis van een voormalig raadslid dat zich vóór de komst van een azc had uitgesproken, werd “een vernieling” aangebracht.