Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tv-zender weigert reclame voor film

De Amerikaanse televisiezender CBS weigert spotjes uit te zenden voor het op feiten gebaseerde drama Truth met Cate Blanchett en Robert Redford. Dat meldt persbureau AP. De film dramatiseert gebeurtenissen die zich afspeelden in 2004, toen het actualiteitenprogramma 60 Minutes van CBS beschuldigingen moest terugtrekken dat president George Bush actief onder zijn dienstplicht tijdens de oorlog in Vietnam had geprobeerd uit te komen. Presentator Dan Rather, in de film gespeeld door Robert Redford, verloor zijn baan. CBS bood excuses aan omdat ondeugdelijk journalistiek onderzoek aan de berichtgeving ten grondslag zou liggen, maar volgens critici werd het nieuws louter ingetrokken door politieke druk. De film zou die laatste lezing ondersteunen.