Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Toyota roept 6,5 miljoen auto’s terug

Een constructiefout in de elektrische bediening van de ramen kan mogelijk leiden tot oververhitting.

Het logo van Toyota
Het logo van Toyota Foto Franck Robichon / EPA

De Japanse autofabrikant Toyota roept wereldwijd circa 6,5 miljoen auto’s terug. Er wordt gecontroleerd of bij deze auto’s de elektrische bediening van de ramen naar behoren werkt. Dat heeft Toyota vandaag laten weten, meldt persbureau Reuters.

Als de raamtechniek niet goed functioneert, kan het voertuig oververhit raken en kan er brand ontstaan. In Europa gaat het om 1,2 miljoen auto’s. Het is nog niet bekend hoeveel voertuigen uit Nederland worden teruggeroepen.

Geen ongevallen

De modellen waarbij problemen kunnen ontstaan zijn onder meer de Toyota Yaris/Vitz, Corolla en Camry. Toyota zei dat er voor zover bekend geen ongelukken zijn gebeurd door het technische mankement. Het gaat om voertuigen die zijn gemaakt tussen januari 2005 en december 2010.

In Japan begon Toyota vandaag een aparte terugroepactie voor zo’n 140.000 Crown- en Crown Majesta-modellen. Bij die auto’s kan een constructiefout zorgen voor het verkeerd opengaan van de motorkap. De afgelopen maanden moest de Japanse autofabrikant Takata al tien miljoen voertuigen terugroepen vanwege defecte airbags.