Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Stemming blijft goed voor de Nederlandse economie

De consumenten trekken zich nog weinig aan van slecht nieuws, blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

Huizenprijs hoger, stemming beter
Huizenprijs hoger, stemming beter

De koersdalingen op de wereldwijde beurzen en de grondstoffencrisis in de opkomende markten gaan voorlopig voorbij aan de Nederlandse consumenten. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) suggereren in plaats daarvan dat de economie er nog steeds goed voorstaat.

Gisteren bleek dat het consumentenvertrouwen deze maand is gestegen naar een waarde van 8. Dat is de hoogste stand sinds begin 2007. De belangrijkste oorzaak van de stijging is het oordeel van mensen over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden. Ook de koopbereidheid nam licht toe.

Daartegenover staat een minder goed oordeel over de economische verwachtingen in de komende twaalf maanden, maar die weegt niet op tegen de algemeen gunstige stemming. Het betere gemoed uitte zich in augustus in meer bestedingen van huishoudens: 1,4 procent meer ten opzichte van een jaar geleden. Al een jaar lang stijgen deze bestedingen voortdurend, hoewel in augustus niet de piek werd gehaald van eerder dit jaar, een toename van meer dan 2 procent in januari, februari, maart en juli. Het CBS wijst wel op tekenen dat de consumptieve bestedingen in september en oktober zich iets minder gunstig ontwikkelen.

Woningprijs stijgt sneller

De huizenmarkt, sinds jaar en dag een belangrijke motor én rem voor de rest van de economie, ontwikkelt zich intussen gunstig. Gisteren berichtte het CBS dat koopwoningen in september gemiddeld 2,9 procent duurder werden ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de grootste prijsstijging sinds juli 2008 – een maand voor de Lehman-crisis.

De prijsstijging ten opzichte van een maand eerder, 1,3 procent, is de grootste sinds januari van dat jaar. Woningen zijn nu gemiddeld weer even duur als in begin 2012. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 125.858 woningen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar.

De economische prognoses voor heel 2015 lopen uiteen. Het Centraal Planbureau gaat uit van een economische groei van 2 procent in Nederland, het Internationale Monetaire Fonds komt uit op 1,8 procent. ABN Amro voorziet dit jaar een groei van 2,3 procent. De gunstige vooruitzichten zijn vooral het gevolg van een sterk gedaalde olieprijs en een zwakke eurokoers.

Olie kostte in de zomer van 2014 nog 115 dollar per vat en nu nog slechts 48,60 dollar. De euro zakte in die periode van rond de 1,35 dollar per euro naar 1,14 dollar nu. Beide ontwikkelingen zijn per saldo goed voor de Nederlandse economie.