Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Slovenië wil meer politie voor vluchtelingenstroom

Sinds zaterdagmorgen kwamen meer dan 20.000 migranten Slovenië binnen.

Een vluchteling in een veld bij de Sloveense grens.
Een vluchteling in een veld bij de Sloveense grens. Foto EPA / Antonio Bat

Slovenië wil het aantal reservisten bij de politie verhogen in verband met de aanhoudende vluchtelingenstroom. Ook wil het land gepensioneerde politieagenten weer in dienst nemen, schrijft persbureau Reuters.

Bostjan Sefic, staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken, zei dat het ministerie wil voorstellen het aantal reservisten te verhogen van 250 naar 800. Slovenië besloot gisteren het leger in te zetten voor grensbewaking.

Sinds zaterdagmorgen kwamen meer dan 20.000 migranten Slovenië binnen. Veel van hen komen uit Afghanistan, Syrië en Irak en zijn op weg naar Oostenrijk, Duitsland of Zweden. Zeker 6.000 migranten hebben de afgelopen nacht doorgebracht in vluchtelingencentra in Slovenië. Eerder deze week stelde Slovenië een limiet aan de vluchtelingenstroom: per dag zouden 2.500-3.000 mensen worden toegelaten. Die limiet bleek al snel onhoudbaar.

Hongarije sloot vorige week de grens met Kroatië. Sindsdien proberen vluchtelingen via Slovenië verder te reizen. Hongarije sloot vorige maand ook de grens met Servië. Het zorgt voor drukte aan de Kroatische grens met Servië en Slovenië.

Lees ook: Vluchtelingencrisis leidt tot groeiende nervositeit in Europa, over de winst van de rechts-populisten.