Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Sjoemelkoorts treft stofzuiger

Stofzuigerfabrikant Dyson klaagt Duitse concurrenten aan die „net als VW” tests zouden misleiden. Is er sprake van bedrog of is het een PR-truc?

Stofzuigergate, zo willen ze het nog net niet noemen. Maar volgens de Britse fabrikant Dyson zijn er duidelijke overeenkomsten tussen de ontmaskering van Volkswagen en de misstanden in stofzuigerland. 

Dyson klaagt Duitse merken Siemens en Bosch aan omdat enkele stofzuigermodellen ten onrechte een AAAA-energielabel zouden hebben. Ze maken misbruik van de inadequate testmethoden, zegt Dyson. Er wordt namelijk getest met lege stofzuigers. Die hebben minder vermogen nodig om vuil op te zuigen; in de praktijk is de stofzuigerzak halfvol en loopt het energieverbruik op.

"Consumenten die hun machines aanschaffen denken dat ze een stofzuiger kopen die 750W verbruikt, wanneer in werkelijkheid ze mogelijk een machine hebben die zo’n 1600W verbruikt."

De firma BSH, producent van Bosch en Siemens stofzuigers, zegt dat de apparaten worden gemeten volgens de Europese regelgeving en vindt de klacht „in grove mate misleidend”.

De prestaties van onze stofzuigers in een thuissituatie zijn in overeenstemming met de prestaties in een laboratorium.

Toevallig

Voor alle duidelijkheid: stofzuigers van Dyson gebruiken geen stofzuigerzak en dat komt met de huidige energielabels niet uit de verf. Is er sprake van bedrog of is dit een pr-truc die handig inspeelt op de sjoemelkoorts? Niet voor niets meldt Dyson in een begeleidend schrijven dat "Bosch ook toevallig degene is die de software heeft geleverd aan VW om de opgemeten emissies te verlagen."   Dat VW toegegeven heeft die software zelf bewerkt te hebben, laat Dyson achterwege.

In het kielzog van dieselgate – VW-motoren omzeilden Amerikaanse emissietests met softwaretrucs – borrelen nieuwe en oude verhalen op over fabrikanten die ‘een Volkswagentje doen’: tests misleiden.

Verdachte slurpers

Panasonic zou voor 2005 gesjoemeld hebben met energiemetingen in koelkasten, meldde De Volkskrant. The Guardian betichtte Samsung van sjoemelsoftware in tv’s. Een Vandaag dook op een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) uit mei, waaruit zou blijken dat driekwart van de energielabels onterecht was toegekend. Dat ging om een kleine steekproef onder ‘verdachte’ energieslurpers, nuanceren zowel NVWA als voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De afwijkingen zijn in werkelijkheid niet zo groot, blijkt uit Europese tests. Mariken Stolk van Milieu Centraal: 

"De conclusie die Eenvandaag trok uit de NVWA steekproef dat 75 procent van alle energielabels op witgoed apparaten niet klopt, houdt geen stand als je kijkt naar de Europese onderzoeken."

Fabrikanten van huishoudelijke goederen mogen zichzelf energielabels toekennen, maar moeten dat wel aan kunnen tonen. De labels worden, in elk Europees land apart, met steekproeven gecontroleerd – efficiënt is anders. Volgens NVWA zijn stofzuigers niet bij voorbaat verdacht. „De volgende steekproef controleren we vooral witgoed; vaatwassers, vriezers en airco’s.”