Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Scherpe kritiek op Netanyahu om holocaustopmerking

Uitroeien van Joden was volgens Israëlische premier plan van Palestijnse moslimleider.

Netanyahu tijdens zijn toespraak voor het Zionistische Congres.
Netanyahu tijdens zijn toespraak voor het Zionistische Congres. Foto Menahem Kahana / AFP

Wie bracht Adolf Hitler eigenlijk op het idee om de Joden uit te roeien? De Israëlische premier Netanyahu kwam gisteren, in een toespraak tot het 37ste Zionistische Congres in Jeruzalem, met een opmerkelijke verklaring: grootmoefti Haj Amin al-Husseini van Jeruzalem zou het de nazileider hebben ingefluisterd.

Deze opvatting, die vaker te horen is in uiterst rechts-conservatieve kringen, kwam Netanyahu onmiddellijk op scherpe kritiek te staan. Zijn critici wierpen op dat geen enkele serieuze historicus deze theorie aanhangt. En, erger nog: dat Netanyahu zich hiermee schaart in het dubieuze kamp van Holocaustontkenners als de Britse historicus David Irving.

Hitler en Al-Husseini ontmoetten elkaar in 1941. De Palestijnse moslimleider vroeg hierbij om steun voor Arabische onafhankelijkheid: op dat moment was het mandaatgebied Palestina, dat het tegenwoordige Israël en Palestina omvat, nog in Britse handen. Ook vroeg hij Hitler om steun in zijn verzet tegen de oprichting van een Joods nationaal tehuis in Palestina.

Geen bewijs voor claim Netanyahu

Maar voor Netanyahu’s claim dat Hitler tot dat moment alleen van plan was geweest de Joden te verbannen, en niet uit te roeien, is geen bewijs. Al voor de ontmoeting met Al-Husseini hadden de nazi’s bijvoorbeeld bijna 34.000 Joden doodgeschoten in het ravijn Babi Jar, nabij Kiev.

De toespraak van Netanyahu is niet los te zien van het weer opgelaaide Israëlisch-Palestijnse conflict, waarin deze maand negen Israëliërs en 45 Palestijnen omkwamen. In de afgelopen weken heeft Netanyahu de Palestijnen veelvuldig beschuldigd van leugens en het aanzetten tot geweld.

Op Twitter was de opmerking van Netanyahu goed voor de spottende hashtag #BibiHistoryLessons. Zo beweren twitteraars dat president Kennedy werd vermoord door ‘Lee Harvey Abu Oswald’, en dat de Palestijnen ook de dinosauriërs hebben uitgeroeid. De Israëlische mensenrechtenactiviste Elizabeth Tsurkov twitterde, sarcastisch: “Adolf was een goeie jongen. Hij ging alleen met de verkeerde mensen om.”