Foppe de Haan wordt interim-trainer bij sc Heerenveen

Coach Dwight Lodeweges stapte gisteren op vanwege de tegenvallende resultaten.

ANP / Nic Bothma
ANP / Nic Bothma Foppe de Haan werkte van 1985 tot 2004 bij sc Heerenveen; hij was langstzittende trainer bij dezelfde club.

Sc Heerenveen heeft bevestigd dat Foppe de Haan bij de club aan de slag gaat als interim-trainer.

Coach Dwight Lodeweges stapte gisteren op vanwege de tegenvallende resultaten. Heerenveen staat met zeven punten uit negen wedstrijden op de vijftiende plaats. Afgelopen zondag verloor de club in eigen stadion met 5-2 van Feyenoord.

De Haan heeft lange geschiedenis met club

Foppe de Haan was van 1985 tot 2004 trainer van sc Heerenveen. Dat maakt hem de langstzittende trainer bij dezelfde club in het betaalde voetbal. Hij stond meer dan 500 wedstrijden daar langs de lijn. Onder hem werd de club tweede in de eredivisie (in 2000), nog altijd de beste prestatie in de competitie tot nu toe. Twee keer hielp hij Heerenveen naar de finale van het bekertoernooi, tegen Ajax en Roda JC (1993 en 1997), maar de club verloor beide wedstrijden.

De Haan werd in 2006 en 2007 Europees kampioen met Oranje onder de 21. Daarna was hij werkzaam voor Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en tijdelijk bondscoach van Tuvalu.

Bestuurlijke puinhoop

Sc Heerenveen is naast de slechte prestaties verwikkeld in een bestuurlijk gevecht dat al weken door ettert, zonder zicht op een oplossing. Vorige week stapte de voorzitter van het stichtingsbestuur op: Anne Hettinga, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Arriva Nederland.

Bestuurlijk is het een puinhoop, schreef onze sportredacteur Steven Verseput eerder deze week:

“De tweespalt draait voornamelijk om het functioneren van onbezoldigd clubvoorzitter Jelko van der Wiel, die wordt verweten weinig leiderschap te tonen en geen oplossingen weet te vinden in enkele slepende dossiers. Zo is het onder zijn leiding niet gelukt de hoge jaarlijkse kosten voor stadionhuur van 4,7 miljoen euro (waarvan 3,5 miljoen voor multifunctioneel gebouwencomplex Sportstad Heerenveen) naar beneden te brengen. (…)

“De situatie in het zevenkoppige da gelijks bestuur is onwerkbaar geworden, klinkt het in de wandelgangen. Voorzitter Van der Wiel zou alleen nog steun hebben van medebestuursleden Wim Dijk (commerciële zaken) en oud-doelman Hans Vonk (manager voetbalzaken). De andere vier bestuursleden en het stichtingsbestuur – dat beslist over het aanstellen en ontslaan van leden van het bestuur – zou hem weg willen hebben.”