Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Recordaantal asielzoekers in september in Nederland

Sinds de start van de telling in 1975 is de maandelijkse toestroom niet zo hoog geweest.

Door de ontwikkeling van de asielinstroom is een registratieachterstand ontstaan.
Door de ontwikkeling van de asielinstroom is een registratieachterstand ontstaan. Foto Valerie Kuypers / ANP

Het aantal nieuw geregistreerde asielzoekers is in september gestegen tot een record van 8.400. Sinds de start van de telling in 1975 is de maandelijkse toestroom niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het grootste aantal asielzoekers en nareizigers, personen die hun familie achterna komen, is afkomstig uit Syrië. Het is volgens het CBS een sterke stijging en vormt met 5.200 in september 62 procent van de instroom in die maand.

CBS

CBS

Asielinstroom moeilijk te voorspellen

Het totaal aantal asielzoekers in Nederland in 2015 is tot nu toe opgelopen tot bijna 23.500. Daarnaast reisden dit jaar bijna 10.000 personen hun familieleden achterna. Het grootste aantal vluchtelingen kwam uit Syrië namelijk 16.600, uit Eritrea 6.400 en een groep van 3.800 was staatloos.

Het aantal asielzoekers dat zich meldt, is vorige week licht gedaald: er kwamen 2.200, tegenover 2.500 een week eerder. In de drukste week kwamen er 4.200. Het is te vroeg om te spreken van een dalende trend, volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Zeker omdat in Griekenland nog geen daling is van het aantal bootvluchtelingen dat de kust bereikt, zo blijkt uit cijfers van vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Registratieachterstand

Door de ontwikkeling van de asielinstroom is een registratieachterstand ontstaan. De nog niet geregistreerde asielzoekers worden in de maand gerapporteerd waarin de desbetreffende persoon formeel wordt geregistreerd. Eerder werd al bekend gemaakt dat de IND ook in de weekenden doorwerkt om asielaanvragen te verwerken.