Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Champions League: PSV verliest in Wolfsburg

Het was de tweede opeenvolgende nederlaag in het toernooi voor de Eindhovenaren.

Max Kruse van Wolfsburg viert de 2-0.
Max Kruse van Wolfsburg viert de 2-0. Foto EPA / Peter Steffen

Het ritme van een lopende band die elke minuut een nieuwe auto voortbrengt, is niet afgestemd op een midweekse topwedstrijd. Maar in 2009, het jaar dat VfL Wolfsburg debuteerde in de Champions League, deed Volkswagen zijn medewerkers een gunst. Op de avonden dat het uithangbord van Volkswagen thuis speelde, werden roosters van arbeiders uit de Autostadt zodanig aangepast dat ze de wedstrijd alsnog konden zien.

Wat toen een sympathieke geste was, zou deze week een onverantwoorde zet zijn geweest. Volkswagen verkeert in crisis (het dieselschandaal) en kon het niet maken om werknemers uit te roosteren voor het duel van Wolfsburg tegen PSV. „In de huidige complexe situatie is dat onmogelijk”, zei VfL-directeur Klaus Allofs dinsdag. Dus waren zo’n drieduizend stoelen onbezet toen zijn club gisteravond won van PSV, in een wedstrijd die nooit echt spannend was: 2-0.

De club schuurt nu nog tegen de Europese elite aan…

Wolfsburg tegen PSV was een strijd der fabrieksclubs. VfL is het paradepaardje van Volkswagen. PSV de huisclub van Philips, werd opgericht ter vermaak van arbeiders uit het naastgelegen Philipsdorp. Ze speelden er of bezaten een seizoenkaart, zoals ook het stadion van Wolfsburg goeddeels is gevuld met arbeiders van Volkswagen, de werkgever van 60.000 van de 120.000 inwoners van Wolfsburg.

In de stad draait alles om Volkswagen en VfL, en dat zorgt dezer dagen voor onduidelijkheid. Nu Volkswagen mogelijk een miljardenboete wacht vanwege het sjoemelen met software (auto’s leverden veertig keer meer milieuschade op dan het systeem aangaf), is de vraag wat er overblijft van het prestigeobject Wolfsburg. De club is vrijwel volledig in handen van Volkswagen en ontvangt daarvoor jaarlijks zo’n 90 miljoen euro. Voor alle miljoeneninvesteringen was Wolfsburg nietig. Nu schurkt de club tegen de Europese elite aan, met topspelers als Luis Gustavo, Dante en André Schürrle.

Zo afhankelijk als Wolfsburg van Volkswagen is, is PSV niet van Philips. PSV bezorgt het elektronicaconcern prestige, maar moet zijn eigen broek ophouden. Hoewel Philips geen uitspraken doet over de hoogte van sponsorbedragen, ontving PSV tussen de zes en zeven miljoen euro toen Philips nog shirtsponsor was. Nu het bedrijf daar na dit seizoen mee stopt, blijft daar ongeveer de helft van over.

…maar het mes moet al in de begroting

In tijden dat engineers van Volkswagen nog niet hadden gesjoemeld met software, verlangde iedereen binnen en rond Wolfsburg naar meer succes. Dezelfde fans die nu vrezen voor hun baan, maar ook de inmiddels opgestapte topman Martin Winterkorn, die in 2009 verheugd was met het debuut in de Champions League. „Volgend seizoen zetten we dit gewoon voort,” pronkte Winterkorn.

Zijn opvolger Matthias Müller is meer liefhebber van tennis. Vanwege de naderende boete worden alle uitgaves streng beoordeeld, zei hij. Eerste gevolg voor VfL: uitstel van de bouw van het nieuwe jeugdcomplex ter waarde van veertig miljoen euro. Onverantwoorde luxe, waar mogelijk helemaal een streep doorheen gaat.

Hoewel ze aan de selectie nog niet morren

Besparingen op de selectie zijn voorlopig nog niet aan de orde. Gisteren kon Wolfsburg nog altijd aantreden met het gros van de best betaalde werknemers van Volkswagen. Ze waren op papier beter en zo geschiedde. Na een eerste helft waarin PSV hoop kon houden op een gelijkspel, sloegen die Wölfe meteen na rust toe. Eerst via de Nederlandse spits Bas Dost, daarna via Max Kruse.

In de slotfase miste Jürgen Locadia nog een strafschop namens PSV. Luid gejuich bij de aanhang van VfL. In het stadion valt er nog te lachen.