Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Piemels en privédetectives

Het was natuurlijk nooit de bedoeling dat zijn piemel in de app-groep terecht zou komen. Nadat de filosofieleraar van de Sint Ursula scholengemeenschap in Horn de foto aan zijn hele klas had gestuurd, whatsappte hij meteen: „Uhhh foutje. Niet bedoeld voor jullie dus excuses en sorry. Schaam, schaam, schaam.” „Ook smakelijk eten meneer”, appte een leerling terug. „Verwijderen die handel”, appte een ander.

Het bericht was voor privédetective John Vullers reden om een langslepende zedenzaak op dezelfde school weer onder de loep te nemen. Een economieleraar die volgens de privédetective jarenlang leerlingen „betast, knijpt en verleidt”. En drie andere leraren die „ook met meisjes waren betrapt”. Een van hen had na een schoolfeest met een meisje in zijn auto liggen vrijen.

Een meisje had aangifte gedaan, maar de politie liet de zaak een jaar geleden onder druk van het Openbaar Ministerie vallen. Te klein. „Het OM gaat steeds vaker op de stoel van de politie zitten”, zegt John Vullers. Hij en zijn helper Maarten Tempelman zagen een gat in de markt. Ze rapen de zaken op die de politie laat liggen.

De detectives komen uit de recherche Zuid-Nederland, inspecteur en hoofdagent, en neigden naar een groter leven. Vullers rijdt een Audi A8 met lederen bekleding en draagt een fraai polshorloge. „Niemand wil toch achterin een Volkswagen Golf zitten”, zegt Tempelman.

„De politie is zo bureaucratisch georganiseerd dat ze geen slagkracht heeft”, zegt Vullers.

„Ze staan de hele dag dossiers te kopiëren”, zegt Tempelman. „Ik had al langer een opleidingsbureau”, zegt Vullers. „Nu kan ik commercie met politiewerk combineren.”

Op het kantoor in Wessem bij Roermond hangt een schilderij van Marlon Brando als The Godfather. En daar liggen alle James Bond-gadgets die zijn voorbehouden aan de privédetective – „wij hebben veel meer ruimte bij de opsporing dan de politie”. Een pen met een cameraoog, een baken (chip waarmee een auto kan worden gevolgd), een spijkerbroek met ingebouwde opnameapparatuur.

De politie gaat uit van het maatschappelijk belang, de privédetective van de klant. „We werken wel altijd samen met de politie”, zegt Vullers. Daarom staan er in uitgewerkte interviews na het zaaknummer altijd professionele zinnetjes als: „verklaarde zij als volgt...” of „deelde de getuige mee”.

„Het gaat er uiteindelijk om dat je de officier van justitie en de rechter overtuigt”, zegt Vullers.

Vorige week heeft hij de schooldirecteur met zijn bevindingen geconfronteerd. Die reageerde ontdaan. De filosofieleraar mag geen les meer geven aan de leerlingen uit de whatsapp-groep. De economieleraar zit ziek thuis. „Nu is het wachten op de politie.”