Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Philips schuldig in kartelzaak, maar krijgt geen boete

Het Nederlandse concern wordt ontzien omdat het hielp de prijsafspraken aan het licht te brengen.

Foto Remko de Waal / ANP

Philips heeft zich samen met nog zeven andere elektronicafabrikanten schuldig gemaakt aan kartelvorming. De bedrijven hebben verboden prijsafspraken gemaakt bij de verkoop van cd- en dvd-spelers voor in laptops, zo oordeelde de Europese Commissie vandaag. Toch hoeft Philips geen boete te betalen voor dit vergrijp.

Dat het Nederlandse concern zijn straf ontloopt, is omdat Philips actief meegeholpen heeft bij het aan het licht brengen van het kartel. Was dat niet gebeurd, dan had Philips een boete van ruim tien miljoen euro gekregen. Ook een samenwerkingsverband van Philips en Lite-On had in dat geval kunnen rekenen op een boete, van ruim 22 miljoen euro.

De andere zes gestrafte bedrijven moeten samen een boete van 118 miljoen euro betalen. Tot die groep behoren onder meer Sony, Toshiba en Hitachi. De voornaamste slachtoffers van de kartelvorming, die tussen 2004 en 2008 plaatsvond, waren laptopbouwers Dell en Hewlett Packard.