FedEx mag van Europese Commissie TNT Express overnemen

De overname van pakjesbezorger TNT (58.000 werknemers) door de Amerikaanse branchegenoot FedEx is goedgekeurd door de Europese Commissie. De deadline voor het indienen van bezwaren tegen de overname was 23 oktober, maar de Brusselse autoriteiten hebben laten weten die niet te hebben.

Dat hebben de bedrijven gisteravond gemeld in een persbericht. Eind juli besloot Brussel de overname te onderzoeken. Eerder ketste een overname van TNT (2014: 6,7 miljard euro omzet, 195 miljoen euro verlies) door het eveneens Amerikaanse UPS af, omdat de kartelautoriteiten vreesden dat er te weinig concurrentie zou overblijven.

FedEx is een stuk kleiner dan UPS. Na de overname van TNT blijven er nog drie bedrijven over die pakketten bezorgen in Europa: naast FedEx zijn dat het Amerikaanse UPS en het Duitse DHL.

FedEx bood in april van dit jaar 4,4 miljard euro voor TNT. Twee weken geleden gaf de Nederlandse pakjesbezorger nog een winstwaarschuwing af vanwege de „wispelturige” economieën in Brazilië, China en Australië. Die mededeling kwam voorafgaand aan een bijzondere aandeelhoudersvergadering waar de overname door FedEx werd besproken. Op de vergadering werd besloten dat de FedEx zijn voorwaarde om TNT te kopen versoepelde. FedEx laat de transactie doorgaan als aandeelhouders 80 procent van hun stukken aanbieden. Eerder lag die grens op 95 procent. PostNL, dat 14,7 procent houdt, kondigde al aan de deal te steunen.

Tot 30 oktober kunnen aandeelhouders hun aandelen TNT verkopen aan FedEx, voor het reeds bekende bod van 8 euro per aandeel.

FedEx en TNT hopen de overname af te ronden in de eerste helft van 2016. Na de overname zal bestuursvoorzitter Tex Gunning aftreden, evenals de financieel directeur en president-commissaris, Antony Burgmans (ex-Unilever). (NRC)