Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Overheidsschuld laagste in twee jaar

De schuld is aan het einde van het tweede kwartaal met bijna 450 miljard euro 67,1 procent van het bbp.

Een afbeelding van koning Beatrix op een euromunt.
Een afbeelding van koning Beatrix op een euromunt. Foto Lex van Lieshout / ANP

De schuld van de overheid is aan het einde van het tweede kwartaal met bijna 450 miljard euro nog maar 67,1 procent van het bbp. Dat is het laagste in twee jaar tijd. Het Rijk en de decentrale overheden wisten de schuld terug te dringen door meer van elkaar en minder op de financiële markt te lenen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn jongste rapport. Sinds eind 2013 wordt de overheidsschuld verlaagd door het verplichte schatkistbankieren. Schulden tussen overheden tellen namelijk niet mee voor de overheidsschuld.

Schatkistbankieren

Voor 2013 waren decentrale overheden al verplicht om overtollig geld aan elkaar of aan het ministerie van Financiën uit te lenen, maar dat gebeurde toen veel minder. De omvang van het schatkistbankieren bedroeg aan het einde van het eerste halfjaar 11,6 miljard euro. Zonder deze constructie zou de schuld 68,8 procent van het bbp zijn.

Toen het kabinet het schatkistbankieren invoerde, werd gerekend op een schuldverlagend effect dat op termijn oploopt tot 19 miljard euro. Zo ver is het nog niet, omdat bestaande langlopende leningen en vastgezette tegoeden buiten de overheid (zoals obligaties) niet verplicht hoeven te worden opengebroken. Het duurt nog enkele jaren voor dit effect volledig is bereikt.