Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opkomst FNV-referendum over ABP-pensioen 1,6%

FNV is tevreden met het referendum, waarin 84% het akkoord afwees.

FNV-voorman Heerts tijdens een actie van de politie.
FNV-voorman Heerts tijdens een actie van de politie. Foto Remko de Waal / ANP

Op het FNV-referendum over de loondeal voor overheidspersoneel hebben slechts 44.000 mensen gereageerd. Zowel leden als niet-leden mochten stemmen, mits ze een van de 2,8 miljoen mensen zijn die pensioen krijgen of opbouwen via ABP. Van de mensen die gestemd hebben, is 84% tegen het akkoord.

FNV spreekt zelf van ‘de grootste opkomst van de afgelopen decennia in een sectorale raadpleging in de geschiedenis van de FNV’. Toch heeft met krap 1,6 procent een vrij klein deel van de ABP-leden een stem uitgebracht. FNV zegt in een verklaring te vinden dat het referendum van waarde is. Vice-voorzitter Ruud Kuin:

“Dat ruim 44.000 mensen in één week hun stem hebben laten horen, is een geweldig resultaat. Dat kan niet worden genegeerd. Wij zouden consequenties aan deze uitslag verbinden. Wij willen een akkoord, zonder verslechteringen en zonder sigaren uit eigen doos!”

FNV is tevreden over de binnengekomen reacties omdat het lastig bleek om in een week tijd meer ABP-deelnemers te benaderen. Het pensioenfonds zou niet bereid geweest zijn mee te werken aan het onderzoek. ABP zegt alleen medewerking te verlenen als de gezamenlijke sociale partners daartoe verzoeken. Dat was hier niet het geval. De mensen die op dit referendum gereageerd hebben, zijn bereikt via 173 bijeenkomsten en nieuwsbrieven en oproepen via sociale media.

Plannen onder de loep

Voor ABP is het FNV-referendum geen reden om de plannen onder de loep te nemen of zelf een referendum te houden onder de deelnemers. Volgens een woordvoerder is het aan de sociale partners en de politiek om plannen te maken en aan het ABP om de haalbaarheid te onderzoeken en ze uit te voeren. Beïnvloeding van de beslissing die daaraan vooraf gaat, is ‘niet onze taak en niet onze verantwoordelijkheid’, zegt het ABP. Het ministerie heeft nog niet gereageerd.

FNV voert al enige tijd actie tegen de loondeal van het kabinet, onder meer bij ambulancepersoneel en in het openbaar vervoer. Tevens loopt er een rechtszaak. Volgens de bond krijgen overheidsmedewerkers weliswaar een loonsverhoging, maar moeten ze daarvoor pensioen inleveren. FNV noemt de deal een ‘truc’.