Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

DNA spugers komt in speciale databank

Wie in het Amsterdamse openbaar vervoer spuugt naar een bestuurder of conducteur, komt daar niet zo makkelijk meer mee weg. Het speeksel wordt verzameld en het DNA-profiel daaruit wordt bewaard in een databank. Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen. Is er een DNA-match, dan volgt straf.

Dat bevestigde een woordvoerster van ov-bedrijf GVB woensdag. „Het aantal spuugincidenten moet drastisch omlaag. Bespuugd worden is een van de meest vernederende vormen van agressie. Het heeft een enorme impact en dus willen wij ons personeel daartegen beschermen.”

Beveiligers van het GVB zijn speciaal opgeleid om speeksel te verzamelen. Ze maken gebruik van een zogeheten spuugkit, waarin een wattenstaafje, een plastic bewaarbuisje en handschoenen zitten. (ANP)