Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Op zoek naar de familie van Grutte Pier

Friezen zijn op zoek naar familieleden van de beroemde krijger Grutte Pier.

Sculptuur van Grutte Pier.
Sculptuur van Grutte Pier. Foto avdleeuw / Flickr

Een historisch figuur, een volksheld en een man van mythische proporties. Grutte Pier is wereldberoemd onder de Friezen. Hij zou zelfs de beruchte lakmoesproef voor Friezen ‘bûter, brea en griene tsiis’ bedacht hebben - iets wat alle niet-Friezen vooral schrik aanjaagt. Onderzoekers zijn nu in Friesland op zoek naar levende familieleden.

“Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries,” oftewel: boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan uitspreken is geen echte Fries. Dat zou het zinnetje geweest zijn dat je bij Grutte Pier letterlijk de kop kon kosten.

Pier was van oorsprong een boer die aan het eind van de vijftiende eeuw geboren werd in Kimsweerd, maar snel uitgroeide tot een legendarische krijgsheer. Hij kwam in opstand tegen machten die probeerden de Friezen te onderwerpen. Wie zijn sjibbolet niet kon uitspreken zou volgens de overlevering een kopje kleiner gemaakt worden.

Familiedag

Wie mogelijk familie denkt te zijn van Grutte Pier kan zich melden bij De Famylje. Op de website staat een formulier waarin ouders, grootouders en overgrootouders ingevuld kunnen worden. Onderzoekers bekijken dan of onder je familieleden verwanten van Pier zijn. Als dat zo is, heb je recht op een ‘Pierbewiis’, een Pierbewijs, en word je uitgenodigd op de Grutte Pier Famyljedei (Grutte Pier Familiedag) op zondag 19 juni 2016.

“Bûter, brea en griene tsiis, wa dat sizze kin makket kâns op in Pierbwiis.”

Held of bandiet

De verhalen over Grutte Pier zijn spectaculair. Zo zou hij twee meter lang geweest zijn, maar een zwaard gebruikt hebben dat nog langer was. Ook gaan er verhalen dat hij een paard van 500 kilo kon optillen en vijf vijanden heeft neergeslagen met een ploegstok.

Voor de Friezen is Grutte Pier bovenal een held, getuige bijvoorbeeld het squashtoernooi, de zeeverkennersgroep en de rugbyclub.