Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

‘Memo’ Rusland en VS over luchtruim

De VS en Rusland hebben afspraken gemaakt over instructies voor hun piloten om confrontaties in het Syrische luchtruim te vermijden. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. Beide landen voeren luchtaanvallen uit boven Syrië, maar hun doelen komen niet overeen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaan de afspraken in het memo alleen over de veiligheid van piloten.

„Het is geen samenwerkingsverdrag of zoiets”, aldus een zegsman. Het Pentagon geeft het memo niet vrij omdat Rusland dat niet zou willen. Behalve protocollen voor bemanningen zou er ook een plan in staan voor een communicatielijn op de grond, voor als die in de lucht niet werkt. Eerder deze maand maakte het Pentagon bekend dat vliegtuigen van de VS en Rusland al één keer te dicht in elkaars buurt dreigden te komen. (AP)