Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

De FIFA belooft schoon schip te maken. En dit keer écht

De kansen van Michel Platini om FIFA-voorzitter te worden zijn flink geslonken nu de bond werk maakt van corruptieaanpak.

Michel Platini staat in 2013 de pers te woord als UEFA-voorzitter. Momenteel is hij geschorst.
Michel Platini staat in 2013 de pers te woord als UEFA-voorzitter. Momenteel is hij geschorst.

Voorafgaand aan het spoedberaad van de wereldvoetbalbond FIFA, gisteren, waren alle ogen gericht op de voorzittersverkiezing: zou die uitgesteld worden? Nee, was het antwoord. Waarmee de kansen van UEFA-baas Michel Platini om FIFA-voorzitter te worden flink zijn geslonken.

Het bleek uiteindelijk echter niet het opmerkelijkste agendapunt tijdens de bijeenkomst. Het uitvoerend comité nam beslissingen die het eerder keer op keer uitstelde. En die moeten helpen schoon schip te maken in de door schandalen geplaagde bond.

Lijst met mogelijk corrupte bestuurders wordt openbaar

Besloten werd dat de ethische commissie van de FIFA transparanter wordt: een lang gekoesterde wens van die commissie zelf. Vanaf vandaag zal zij de mogelijkheid hebben om ook de buitenwereld in te lichten over lopende onderzoeken. Iets wat voorheen onmogelijk was. De commissie maakte bekend vandaag een lijst te publiceren met (ex-)bestuurders die onderzocht worden.

De commissie vroeg een jaar geleden al om meer macht en transparantie, maar die werd haar steeds ontzegd door hetzelfde comité dat er nu mee akkoord gaat. Het comité, vooral bestaande uit adepten van de ernstig in opspraak geraakte, uitgaande FIFA-preses Sepp Blatter, voelt de druk van de publieke opinie, de politiek en opsporingsinstanties als de FBI.

Clementie laatste hoop Platini

Er was eenzelfde soort druk vanuit de FIFA om de voorzittersverkiezing uit te stellen. Bij uitstel zou de geschorste Platini zicht houden op het FIFA-voorzitterschap. Zijn collega’s van het uitvoerend comité, waarvan Platini vicevoorzitter is, bleken hem niet te kunnen of willen helpen. De verkiezing gaat door, op 26 februari.

Het bestuur van de FIFA maakte bekend dat de Fransman zich niet verkiesbaar kan stellen zolang hij geschorst is. Alleen clementie van de FIFA kan Platini zodoende nog aan zijn begeerde voorzitterschap helpen. Alleen als de 60-jarige oud-voetballer onschuldig wordt bevonden en zijn schorsing wordt opgeheven, kan hij nog uitgenodigd worden door de verkiezingscommissie om zich verkiesbaar te stellen. De UEFA-voorzitter werd twee weken geleden voor 90 dagen geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid bij een corruptiezaak.

Door de schorsing van Platini en de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon is het aantal kandidaten sterk uitgedund. Alleen prins Ali bin al-Hussein uit Jordanië en David Nakhid uit Trinidad en Tobago zijn momenteel kandidaat. Ook Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein overweegt mee te dingen naar het voorzitterschap.

Elke voetbalfederatie moet minimaal één vrouw afvaardigen

Tijdens het spoedberaad presenteerde een hervormingscommissie plannen om de voetbalbond te vernieuwen. Deze commissie wil het uitvoerend comité macht ontnemen. In het nieuwe voorstel moet het comité zich vooral bezig houden met beleidsvorming en minder met -uitvoering.

Een ander voorstel dat positief werd ontvangen, legt de termijn van het voorzitterschap aan banden. Een voorzitter mag maximaal drie termijnen van vier jaar blijven zitten. Ook mag een kandidaat voortaan niet ouder zijn dan 74 jaar. Blatter (79) is aan zijn vijfde termijn bezig.

Om de geur van corruptie weg te nemen stelde de commissie voor alle vergoedingen van FIFA-bestuurders openbaar te maken. Deze moeten vervolgens getoetst worden door een comité dat toeziet op deze beloningen. Ook moet elke voetbalconfederatie minstens één vrouw afvaardigen.