Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Noodverordening Steenbergen om vergadering azc

Supporters van de harde kern van Feyenoord willen naar de stad gaan om te rellen.

Vluchtelingen bij de noodopvang in Heumensoord. ANP / Valerie Kuipers

De burgemeester van de gemeente Steenbergen in Noord-Brabant heeft een noodverordening vastgesteld vanwege een raadsvergadering over de mogelijke opvang van vluchtelingen vanavond. Ook is een deel van de gemeente aangewezen als “veiligheidsrisicogebied”.

De politie is ter ore gekomen dat supporters van de harde kern van Feyenoord voornemens zijn naar de beeldvormende vergadering te komen, aldus burgemeester Joseph Vos. De “ernstige vrees” bestaat dat er “ernstige wanordelijkheden” zullen plaatsvinden.

Grimmig protest

Een protest van voor- en tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Steenbergen verliep vorige week grimmig. In eerste instantie zou PVV-leiders Geert Wilders komen flyeren, maar dat ging uiteindelijk niet door. Tegenstanders gooiden eieren naar voorstanders en gebruikten geweld om hun protestborden te verwijderen. Ze riepen dat het “volgende week helemaal los gaat”. Bij het huis van een voormalig raadslid dat zich vóór de komst van een azc had uitgesproken, werd “een vernieling” aangebracht.

Burgemeester Vos wil met de maatregelen “de openbare orde en veiligheid” handhaven. De noodverordening treedt vanmiddag om 16 uur in werking en geldt voorlopig tot één minuut voor 12 vanavond.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Snel nieuwe datum prikken voor bezoek aan Steenbergen. Uitstel is geen afstel! #kominverzet https://t.co/xRujG2VjJK