Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Nieuw onderzoek verdwijning Mexicaanse studenten

Aanleiding is de kritiek op het justitieonderzoek naar de 43 vermisten.

Familieleden van de studenten vragen tijdens de presentatie van het rapport om gerechtigheid.
Familieleden van de studenten vragen tijdens de presentatie van het rapport om gerechtigheid. Foto Alex Cruz / EPA

Mexico heropent het onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten, vorig jaar. Het land volgt daarmee het advies op van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR), meldt AP. Mexico staat niet toe dat onafhankelijke onderzoekers direct militairen ondervragen over de zaak. De officiële bevindingen van justitie worden door velen in twijfel getrokken.

De studenten verdwenen in september 2014 nadat ze werden opgepakt door de politie in Iguala. Volgens de openbaar aanklagers zijn de studenten overgedragen aan een drugsbende, gedood en op een vuilnisbelt verbrand. Familieleden van de slachtoffers en onafhankelijke experts hebben die lezing echter altijd betwijfeld en om een nieuw onderzoek gevraagd.

Alternatieve verklaringen

In het nieuwe onderzoek wordt een aantal beweringen uit het oorspronkelijke onderzoek opnieuw onder de loep genomen. Zo denken de experts van IACHR dat het onmogelijk is dat de lichamen van de studenten op de vuilnisbelt verbrand zijn.

Een van de mogelijke verklaringen voor de verdwijning die onderzocht worden is dat de studenten per ongeluk een bus gekaapt hebben met drugsgeld of heroïne aan boord. Studenten kapen in het gebied vaker bussen om zich te laten vervoeren naar demonstraties.

Militairen

Ten tijde van de verdwijning waren in het gebied militairen aanwezig. Het ministerie van defensie geeft echter geen toestemming om mogelijke militaire getuigen direct te laten horen door externe onderzoekers; daar krijgen alleen onderzoekers van justitie toestemming voor. Angela Buitrago, een van de IACHR-experts, is teleurgesteld:

“Het is niet hetzelfde als een derde partij vragen stelt. Iets zal ontbreken, of er blijven twijfels over de reden dat een vraag niet gesteld is.”