Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Netanyahu: grootmoefti was inspiratiebron Hitler

De Israëlische premier Netanyahu is in opspraak gekomen door de theorie dat Adolf Hitler op het idee is gebracht om de Joden uit te roeien door grootmoefti Haj Amin al-Husseini van Jeruzalem. Netanyahu opperde dat gisteren op het 37ste Zionistische Congres in Jeruzalem.

Critici van Netanyahu wierpen meteen op dat geen enkele serieuze historicus deze theorie aanhangt. En, erger nog: dat Netanyahu zich schaart in het kamp van Holocaustontkenners als de Britse historicus David Irving.

Hitler en Al-Husseini ontmoetten elkaar in 1941. De Palestijnse moslimleider vroeg om steun voor Arabische onafhankelijkheid: op dat moment was het mandaatgebied Palestina, dat het tegenwoordige Israël en Palestina omvat, nog in Britse handen. Ook vroeg hij Hitler om steun in zijn verzet tegen de oprichting van een Joods nationaal tehuis in Palestina.

De toespraak van Netanyahu is niet los te zien van het weer opgelaaide Israëlisch-Palestijnse conflict, waarin deze maand 9 Israëliërs en 45 Palestijnen omkwamen. In de afgelopen weken heeft Netanyahu de Palestijnen veelvuldig beschuldigd van leugens en het aanzetten tot geweld.

Op Twitter was de opmerking van Netanyahu goed voor de spottende hashtag #BibiHistoryLessons. De Israëlische mensenrechtenactiviste Elizabeth Tsurkov twitterde, sarcastisch: „Adolf was een goeie jongen. Hij ging alleen met de verkeerde mensen om.”