Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

Minder gedoe met literatuur

Eén van de vervelende klusjes bij het doen van onderzoek is het bijhouden van de literatuurlijst. Niet alleen het invoeren van de titel, schrijver en uitgave is vermoeiend, altijd glipt er wel een citaat doorheen waarvan je vergat op te schrijven op welke pagina je deze las. De app RefME kan het leven van de onderzoeker makkelijker maken. Lees je een citaat dat je wilt gebruiken in je onderzoek dan kun je met de app de streepjescode van het boek of tijdschrift scannen, de app levert de referentie om in je literatuurlijst te zetten. Moet die referentie in een bepaalde vorm? Geen probleem, alle gangbare vormen zijn te kiezen in de app. Voor het gemak is RefME ook toe te voegen aan je browser om gemakkelijk online artikelen te gebruiken in je onderzoek. Grootste nadeel is dat je het gevonden citaat zelf moet gaan intikken op een telefoon. Dat is bij lange, Engelse, citaten veel werk. Een foto van het citaat nemen kan helaas niet. Gelukkig kun je de referentie exporteren naar Evernote, dat wel geavanceerde opties heeft om notities te gebruiken en te bewerken.