‘Mijn loon had ik vroeger decadent gevonden’

René ten Bos (56) is filosoof en organisatiedeskundige. Hij werkt als hoogleraar aan de Radboud Universiteit, geeft lezingen en schrijft boeken, artikelen en columns. Met vrouw en zoon woont hij in een koophuis in Nijmegen.

in

‘Ik heb geen typische academische carrière gehad en kreeg daarom pas laat een aardig en stabiel inkomen. Ik was een tijdlang zoekende, heb gewerkt als docent Engels en als managementdocent aan een business school, maar ik werkte ook tijdelijk als visser en in een slachthuis. In 2001 werd ik bijzonder hoogleraar en drie jaar later gewoon hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tegenwoordig mag ik niet klagen over mijn inkomen. Vijfentwintig jaar geleden zou ik 5.500 tot 6.000 euro netto per maand als volstrekt decadent hebben bestempeld.

„Normaliter werk ik 32 uur per week voor de universiteit en daarnaast geef ik lezingen en schrijf ik artikelen en boeken. Nu heb ik een sabbatical omdat ik te veel onderwijs heb gegeven. Dat gebeurt veel hoogleraren. Ze werken te veel en dan meldt de accountant dat de universiteit nog een schuld heeft openstaan. Tot februari hoef ik geen onderwijs te geven. Het is me een beetje in de maag gesplitst, maar eigenlijk is het ook wel welkom om even weinig met doceren te maken te hebben.

„Toch is het niet zo dat ik niks doe. Vorige week liet ik nog een student afstuderen en ik heb veel afspraken met promovendi om hun werk door te nemen. Verder ben ik bezig met een oud onderzoek dat ik samen met een Zuid-Afrikaanse collega heb gedaan. Het artikel was blijven liggen en nu ik meer tijd heb, kijken we of we het alsnog kunnen publiceren.”

uit

‘Met mijn vrouw ga ik elke vrijdagavond naar onze stamkroeg Café de Tempelier in het centrum van Nijmegen. Ik ben een echte kroegtijger. Door de jaren heen heb ik geleerd wat meer met mate te drinken, het valt me namelijk steeds zwaarder en ik wil niet dat de dag daarna verpest wordt door een kater. Maar op zo’n avond gaat er zeker een fles wijn per persoon doorheen.

„Onze oudste dochter (19) is uit huis en studeert Russisch in Amsterdam. We betalen haar huur, 450 euro per maand, de rest probeert ze zelf te regelen. Toch moeten we soms bijspringen als het haar financieel niet lukt. Onze zoon (18) woont nog thuis en probeert zijn vwo te halen. Afgelopen zomer zijn we voor het eerst zonder kinderen op vakantie gegaan. Dat was wel even spannend: zouden we wel genoeg gesprekstof hebben? Gelukkig was dat wel het geval, het werd een heel gezellige vakantie. We hebben veel gewandeld en gelezen en gingen elke avond uit eten. We sliepen in chambre d’hôtes en waren in totaal zo’n 4.000 tot 5.000 euro kwijt.

„We hebben vrij veel kunst in huis hangen, dus daar gaat af en toe ook aardig wat geld aan op. Het laatste werk is van de Chinese kunstenaar Tian Yonghua en kostte 3.000 euro. Dat betalen we via een kunstuitleenconstructie, dus dan betaal je per maand 50 euro. Constant ontdekken we nieuwe interessante werken, maar we moeten nu even rustig aan doen want de riolering van het huis moet worden vervangen.”