Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Schoonhoven opnieuw in veiling

Christie’s veilt op 3 november een reliëf van J.J. Schoonhoven dat maart 2013 werd gestolen uit Museum Van Bommel van Dam in Venlo en dat drie maanden later bij Sotheby’s in Londen werd geveild. Die koop werd na de ontdekking van de blunder ongedaan gemaakt.

De diefstal kwam indertijd aan het licht toen een van de kopers, Paul van Rosmalen van galerie Borzo, ontdekte dat hij al eens een Schoonhoven met dezelfde titel had verkocht. Na bestudering van de achterzijde van het werk constateerde hij dat de titel was vervalst: van R69-32 naar R69-39.

Dat Sotheby’s het gestolen reliëf had geveild kwam in augustus 2013 aan het licht toen een heler zich bij de Amsterdamse politie meldde met twee veel kleinere Schoonhovens, die tegelijk uit het museum in Venlo waren gestolen.

De kunstroof werd een strop voor Hienfield Assuradeuren. De verzekeraar werd eigenaar van de drie kunstwerken en moest een Limburgse verzamelaar 1,1 miljoen euro uitkeren.

Christie’s verwacht dat het reliëf tussen de 200.000 en 300.000 euro zal opleveren. Meer dan de 214.000 euro waarvoor het bij Sotheby’s werd geveild. Gaat toenmalige koper Van Rosmalen opnieuw bieden? Van Rosmalen: „Nee, reken niet op mij.”