Kunst markt

Wat geschilderd Chinees voorouderportret op papier, tweede helft negentiende eeuw, formaat 153×90 centimeter. Op 29 oktober te koop bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum. Richtprijs 1.500 tot 2.000 euro. Kijkdagen 23-25 oktober. Online catalogus: vanspengen.nl

Bijzonderheid Voorouders, werden en worden in China in hoge ere gehouden. Ze fungeren op de achtergrond en houden een wakend oog op hun nakomelingen. In de meeste Chinese huizen is een voorouderaltaar waarop offeranden worden gezet. Boven het altaar hangt meestal het voorouderportret.

Goede koop?W.E. Bouwman van Aalderink Oriental Art in Amsterdam: „Het is net als met foto’s van tapijten, op een kleine foto lijken ze altijd prachtig. Je moet dus altijd naar de kijkdag, of detailfoto’s opvragen. Dit is een typisch formeel voorouderportret. Matig geschilderd, maar wel decoratief. De richtprijs is correct.”