2.700 banen weg bij Areva

Bij de Franse kernenergiegigant Areva verdwijnen tot 2017 2.700 banen. Dat heeft het bedrijf gisteravond bekendgemaakt na onderhandelingen met de bonden over vertrekregelingen. Naar verwachting vallen geen gedwongen ontslagen. De wereldwijde marktleider voor de bouw van kerncentrales noteerde door kostenoverschrijdingen bij het nieuwe type EPR-reactor in het Franse Flamanville en in het Finse Olkiluoto afgelopen jaar 4,9 miljard euro verlies. Areva had al een schuld van bijna zes miljard. Een herstructurering moet voor meer winst zorgen. De bedrijfstak die reactoren bouwt en onderhoudt (Areva NP) komt op aandringen van de Franse staat op korte termijn in handen van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF. Dan resteert voor Areva mijnbouw, uraniumverrijking en afvalverwerking. De staat heeft in beide bedrijven zo’n 85 procent van de aandelen. Bij Areva werken nu 42.000 mensen, van wie ongeveer eenderde in Frankrijk. (NRC)