Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Juncker last top in over vluchtelingencrisis

Landen van de westelijke Balkan en Oostenrijk en Duitsland zijn uitgenodigd.

Migranten in het Servische dorp Berkasovo, nabij de grensovergang met Kroatië.
Migranten in het Servische dorp Berkasovo, nabij de grensovergang met Kroatië. Reuters / Marko Djurica

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker roept de leiders van westelijke Balkanlanden bijeen voor een speciale top dit weekend over de vluchtelingencrisis.

De leiders van Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Macedonië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Servië en Slovenië komen bijeen. Ook de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Antonio Guterres, is bij de top aanwezig, evenals het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex en het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken.

Problemen in Balkanlanden

Vrijdag sloot Hongarije de grens met Kroatië, waardoor migranten hun route verlegden naar Slovenië - de enige overgebleven route richting Oostenrijk en Duitsland. Maar Slovenië kan de toestroom niet aan en wil het leger inzetten. Het land wil de instroom beperken tot 2.500 migranten per dag, terwijl er elke dan 5.000 migranten in Servië en Kroatië aankomen. Veel mensen moeten in het koude weer onder moeilijke omstandigheden wachten in Servië en Kroatië totdat zij kunnen verder reizen.

Frontex krijgt er 291 grensbewakers bij, bleek gisteren. Zij kunnen direct aan de slag in Griekenland en Italië, waar vluchtelingen geregistreerd worden en de schifting plaatsvindt tussen de asielzoekers die wel en niet worden toegelaten. De grensbewakers komen uit negentien EU-landen. Frontex had begin oktober om 775 bewakers gevraagd; veel meer dus dan het agentschap kreeg toegewezen.