Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Jongen die gearresteerd werd om klok verhuist naar Qatar

Hij gaat naar een land waar “alle kinderen kunnen studeren en geaccepteerd worden”.

De 14-jarige Ahmed Mohamed werd gearresteerd omdat hij een klok had gemaakt. Die werd aangezien voor een bom.
De 14-jarige Ahmed Mohamed werd gearresteerd omdat hij een klok had gemaakt. Die werd aangezien voor een bom. AP

De jongen uit Texas die werd gearresteerd omdat hij een zelfgemaakte klok mee naar school nam, die werd aangezien voor een bom, verhuist met zijn familie naar Qatar. Dat maakte de familie bekend, een paar uur nadat de jongen Obama ontmoette op het Witte Huis.

De 14-jarige Ahmed Mohamed heeft een aanbod geaccepteerd van een onderwijsfonds uit Qatar dat zijn studie wil betalen. Hij zal ook deelnemen aan een speciaal programma voor jonge vernieuwers. Zijn vader zei in een verklaring:

“We gaan naar een plek waar alle kinderen kunnen studeren en leren en worden geaccepteerd.”

Ontmoeting met Al-Bashir

Mohamed en zijn familie hebben de afgelopen tijd verschillende hoogwaardigheidsbekleders ontmoet, schrijft persbureau Reuters. Zoals de Soedanese president Omar al-Bashir, die door het Internationaal Strafhof wordt beschuldigd van genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

#iStandwithAhmed

In september nam Mohamed een zelfgemaakte klok mee naar zijn school om te laten zien aan zijn docent. Die dacht dat het een bom was en waarschuwde de politie, die de jongen arresteerde en in een cel zette. Hij werd drie dagen geschorst.

Op internet werd massaal steun betuigd aan Mohamed. De hashtag #IStandwithAhmed werd trending op Twitter en zowel Facebook-baas Mark Zuckerberg als president Obama lieten zich over de kwestie uit.

Twitter avatar POTUS President Obama Cool clock, Ahmed. Want to bring it to the White House? We should inspire more kids like you to like science. It’s what makes America great.

You’ve probably seen the story about Ahmed, the 14 year old student in Texas who built a clock and was arrested when he…

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, September 16, 2015

Mohamed zei onder de indruk te zijn van het speciale programma. Hij denkt dat hij in Qatar zal veel zal leren, en ook plezier zal hebben.