Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Rozijn-walnootrugelach

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Rugelach, een traditionele Joodse lekkernij, zijn halvemaanvormige, gevulde deeghapjes gemaakt van deeg op basis van roomkaas of zure room. Anne Shooter vult ze met walnoten, rozijnen en aardbeienjam, maar oppert ook roomkaas, cacaopoeder en kaneel als alternatief.

Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Klop de boter met de roomkaas in een kom licht en luchtig. Meng er lepel voor lepel de kristalsuiker door. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Doe de bloem er in delen bij en vorm met je handen tot een samenhangend deeg; voeg indien te kleverig wat extra bloem toe. Verdeel het deeg in vier ballen en vorm elke bal tot een platte schijf. Wikkel in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast. Rol elke portie deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 20 centimeter. Meng gesmolten boter en kaneel en bestrijk elke deegcirkel ermee. Verdeel over elke deegcirkel ook een eetlepel jam. Meng walnoten, rozijnen en basterdsuiker en verdeel over de jam. Snijd elke cirkel doormidden, vervolgens in kwarten en daarna in achten, zodat je 4 x 8 driehoekjes krijgt. Rol elk driehoekje op, beginnend aan de brede kant, zoals een croissant. Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met kaneelsuiker. Bak in 25 minuten goudbruin en stevig.